СВЕТИТЕ МЕСТА НА ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

СВЕТИТЕ МЕСТА НА ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ
3 дни / 2 нощувки
Маршрут: Стобски пирамиди – Рилски манастир – Сандански – Рупите – с. Златолист – Роженски манастир – Мелник

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване:
28.09.2018 г.
Програма
Първи ден:
Отпътуване от Велико Търново рано сутринта по посока село Стоб и природната забележителност Стобски пирамиди. По живописна екопътека се стига до върха на пирамидите, от където се открива прекрасен изглед към цялото Рилско корито, реката, подстъпите към Рилския манастир и снежните планински върхове. Продължаване в посока Рилски манастир – един от символите на България и предпочитана туристическа дестинация. Манастирът е разположен в дебрите на Рила планина, между реките Рилска и Друшлявица, на 1147 м надморска височина. Свободно време за разглеждане на манастира. Отпътуване за Сандански – „най-топлият град в България”. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Втори ден:
Закуска. Отпътуване за местността Рупите, известна преди всичко като място, свързано с пророчицата Ванга, привличащо хиляди поклонници и туристи. Разглеждане на храм-паметника „Св. Петка Българска”, построен през 1994 г., наричан църквата на Ванга. Тя е построена със средства, предоставени от Ванга, и е интересна заради различните си стенописи, дело на известния български художник Светлин Русев. Продължаване за с. Златолист – малко селце, сгушено в Санданско-Петричката котловина, което е посещавано от хиляди български и чуждестранни туристи заради църквата „Св.Георги”. Тя е построена през 1857г. и в началото на ХХ век там е живяла пророчицата Преподобна Стойна. Петричката ясновидка Ванга е единствената наследница на Преподобна Стойна. Отпътуване за Роженския манастир „Свето Рожество Богородично” – най-голямата обител в пиринския край и един от средновековните български манастири, запазени сравнително непокътнати и до днес. Разглеждане на манастирския комплекс. Продължаване за Мелник и разходка в най-малкия град в България (с 208 жители), скътан в южните склонове на Пирин, сред пясъчни пирамиди с причудливи форми. Посещение на Кордопуловата къща – архитектурно-художествен и исторически паметник от средата на 18 век и най-голямата възрожденска постройка у нас, принадлежала на богатия мелнишки род Кордопулови, занимаващи се с винопроизводство. Възможност за посещение на музея на виното в Мелник, в който може да дегустирате 4 вида вино (един вид бяло и три вида червени вина). Свободно време. Връщане в Сандански. Вечеря. Нощувка.

Трети ден:
Закуска. Свободно време и разходка в Сандански. Градът разположен амфитеатрално върху крайните югозападни склонове на Пирин планина по долното течение на река Санданска Бистрица. Географското му разположение по средата между Кресненското и Рупелското дефилета е предпоставка за изключително благоприятните му климатични особености. Въздухът в Сандански е с най-ниското съдържание на алергени в цяла България и с това е световноизвестен, като естествена лечебница и балнеокурорт. Около обяд отпътуване за Велико Търново. Пристигане вечерта.

Цената включва:
• Транспорт с комфортен автобус;
• 2 нощувки със закуски и вечери в хотел в Сандански;
• Екскурзоводско обслужване по маршрута.

Цената не включва:
• Входни такси на посещаваните обекти:
• Разходи от личен характер.

Цената е валидна при минимум 35 плащащи