КЪСЧЕ ОТ РАЯ МЕЖДУ ДВЕ ПЛАНИНИ

КЪСЧЕ ОТ РАЯ МЕЖДУ ДВЕ ПЛАНИНИ
3 дни / 2 нощувки
Маршрут: Септември – Банско – Лещен – Ковачевица – Омая – Добърско

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване:
24.08.2018 г.
Програма
Първи ден:
Отпътуване от Велико Търново рано сутринта. Пристигане в Септември и качване на влак. Теснолинейката по линията Септември – Добринище е единствената действаща теснолинейка в България. Малкото влакче осигурява петчасова незабравима екскурзия сред магическата природа на Пирин и Родопите, преминава през курортите Велинград, Разлог, Банско и е изключително живописна туристическа атракция. Пътят на теснолинейката минава през неописуемо красиви планински местности, през множество живописни кътчета – повече от 40 тунела, през т.нар. "осморка", където линията се извива по специфичен начин. По тази линия се намира и гарата разположена най-високо на Балканския полуостров – гара Аврамово (1267 м н.в.). Пристигане в Банско. Продължаване с автобус. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Втори ден:
Закуска. Отпътуване към село Лещен – старинно селище със запазени стари български къщи. Една от основните атракции на селото, наред с църквата, частната галерия и гостоприемната кръчма, където приготвят чудно вкусно сладко от боровинки, е глинената къща, позната сред гостите като „Къщата на Флинстоун”. Продължаване към Ковачевица, запазило автентичния си вид от 18-19 в. и е едно от най-известните и красиви български села. Къщите са почти изцяло изградени от камък, включително и покривите, като само при най-високите последният етаж е от дърво. Разходка в селото. Заради автентичния си облик Ковачевица – „Българският Холивуд” и Лещен често се превръщат в декор на български филми. Сред тях са „Мера според мера” и „Мъжки времена”. Отпътуване за еко-селище Омая – нетрадиционно селище, разположено сред приказната природа на южните склонове на планина Славянка, на територия от 500 дка. Приказната атмосфера е съпътствана от две езера, гори, поляни и множество приказни скали и къщички, сътворени от камък, глина и дърво – "Вълшебна", "Приказна", "Горска", "Езерна" и др. Имената им не са случайни. Възможност за плаж на басейна и риболов в двете естествени езера в комплекса. Свободно време за разходки и снимки. Връщане в хотела в Банско. Вечеря. Нощувка.

Трети ден:
Закуска. Отпътуване за Велико Търново. По път посещение на Добърско, малко селце, разположено в полите на Рила. То става популярно с противоречащите на канона стенописи в църквата "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат". Исус е изобразен в ракета, а неизвестен светец - в скафандър. Има и повече от 30 изображения на жени светици, които не се срещат в останалите християнски храмове. Пристигане във Велико Търново вечерта.

Цената включва:
• Транспорт с комфортен автобус;
• Еднопосочен билет за родопската теснолинейка по линия Септември – Банско;
• 2 нощувки със закуски и вечери в хотел в Банско;
• Екскурзоводско обслужване по маршрута.

Цената не включва:
• Входни такси на посещаваните обекти:
• Разходи от личен характер.

Цената е валидна при минимум 35 плащащи