РАЙСКОТО ПРЪСКАЛО – НАЙ-ВИСОКИЯТ ВОДОПАД НА БАЛКАНИТЕ

РАЙСКОТО ПРЪСКАЛО – НАЙ-ВИСОКИЯТ ВОДОПАД НА БАЛКАНИТЕ
3 дни / 2 нощувки
Маршрут: Копривщица – Райско пръскало – Комплекс Дамасцена

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване:
Програма
Първи ден:
Отпътуване от Велико Търново рано сутринта по посока Копривщица. Архитектурно-исторически резерват Копривщица е сред Стоте национални туристически обекта на Български Туристически Съюз. В китното възрожденско градче се намират 5 къщи-музеи: на писателите - Къща-Музей „Любен Каравелов” и Къща-Музей Димчо Дебелянов,на революционерите: Къща-музей Тодор Каблешков, Къща-музей Ненчо Ослеков и Къща-музей Петко Лютов.Посещение на Катедралната църква „Св. Богородица“. Свободно време. Отпътуване за Сопот/Карлово. Настаняване в хотел в района. Вечеря. Нощувка.

Втори ден:
Закуска. Отпътуване рано сутринта към местността Паниците. Начало на похода до най-високия водопад на Балканския полуостров – Райското пръскало. Намира се в централната част на Стара планина, в подножието на връх “Ботев”. Райското пръскало е на територията на резерват „Джендема“. Пръските на водопада падат от невероятната височина 124,5 м. Целият преход е с продължителност около 8 часа и през цялата си част е с професионален планински водач. Маршрута към водопада е през територията на национален парк “Централен балкан” и продължава до хижа “Рай”. След хижа “Рай”, за да стигнете до самия водопад Райското пръскало има още 20 мин. преход. Преходът не е лесен, но трудът за изкачването определено си заслужава, за да видите и да се насладите на най-високия водопад на Балканския полуостров – Райското пръскало. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Трети ден:
Закуска. Отпътуване за Скобелево. По път посещение на Етнографски комплекс "Дамасцена". Комплексът разполага с малък музей, огромна градина, ресторант, изкуствен водопад и розоварна, където посетителите могат да наблюдават производството на розово масло и да научат различни факти, характерни за Rosa Damascena и за произвежданото от нея масло. В комплекса има старинна дестилерия, наречена "гюлапана", както и съвременна работеща дестилерия, където да се наблюдава процеса на розоварене повреме на неговия сезон. В ресторанта-градина може да се хапнат традиционния ястия и да се опита гюлова ракия, сред огромно разнообразие от рози. Отпътуване за Велико Търново.

Цената включва:
• Транспорт с комфортен автобус;
• 2 нощувки с включени закуски и вечери в хотел в района на Сопот / Карлово;
• 1 обяд (сух пакет) за прехода до Райското пръскало;
• Екскурзоводско обслужване по маршрута.
• Планински водач;
• Планинска застраховка;

Цената не включва:
• Входни такси на посещаваните обекти

Цената е валидна при минимум 35 плащащи