с отпътуване от Велико Търново

КЛАСИЧЕСКА ИТАЛИЯ
8 дни / 5 нощувки
Маршрут: Венеция – Болоня – Рим – Ватикана – Пиза – Флоренция – Верона

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване:
Програма
Първи ден:
Отпътуване рано сутринта от Велико Търново по маршрут Белград - Загреб - Любляна - Венеция. Нощен преход.

Втори ден:
Пристигане сутринта на Пунта Сабиони. Отплаване с корабче до о-в Бурано – най-живописният остров във Венецианската лагуна, оцветен пъстри багри, истински рай за любителите на фотографията. Пешеходна разходка из цветните улички на о-в Бурано: базиликата „Сан Мартино“ известна с наклонената си кула; Музея на дантелите. Продължаване за о-в Мурано, наричан Островът на стъклото, където и до днес живеят най-талантливите стъклари в света. Пешеходна разходка: базиликата „Св. Петър Мъченик“; дворецът „Мула“, базиликата „Санта Мария и Донато“ – блестящ пример за романска архитектура; Музеят на стъклото. Възможност за посещение на фабрика за стъкло. Отпътуване с корабче за Венеция. Пешеходна разходка във Венеция: площад "Сан Марко" с едноименната катедрала и камбанарията; Дворецът на дожите; Мостът на въздишките. Разходка до моста "Риалто". Свободно време или по желание посещение на Двореца на дожите с местен екскурзовод – официална резиденция до краха на Венецианската република през 1797 г., където може да се насладите на изкуството на Тинторето, Веронезе и Тициан. Свободно време. Отплаване обратно за Пунта Сабиони. Настаняване в района на Венеция. Нощувка.

Трети ден:
Закуска. Отпътуване за Болоня. Пешеходна разходка в града - Фонтанът на Нептун; красивият площад "Маджоре", където се намира базиликата "Сан Петронио", и двете кули "Асинели" и "Гаризенда" – символ на града. Свободно време с възможност за пешеходна разходка до Университета на Болоня или за посещение на Градския археологически музей или Националната галерия. Отпътуване за Рим. Настаняване в хотел в района. Нощувка.

Четвърти ден:
Закуска. Пешеходна разходка (необходимо е ползване на градски транспорт) с разглеждане на площад Навона – най-известния площад на бароковия Рим, разположен на мястото на бившия стадион на Домициан и известен с фонтана на четирите реки на Лоренцо Бернини, площад Испания и една от най- живописните забележителности на Рим – Испанската стълба, фонтана Ди Треви – най-големият бароков фонтан в града. Разглеждане на Колизеума /отвън/, римския форум – центърът на обществения живот в древния Рим, циркус Максимус, замъка на Светия ангел, който възниква като мавзолей на Адриан, а по-късно в епохата на средните векове се превръща в замък, катедралата Свети Петър – най-известната катедрала в християнския свят, първата базилика е била построена в 324г. Връщане в хотела. Нощувка.

Пети ден:
Закуска. Разглеждане на Ватикана (UNESCO) - столица на християнството и най – малката държава в света. Разходка по площад Св. Петър, творба на Бернини. Посещение на църквата Свети Петър. Отпътуване за Пиза – град, превърнал се в емблема на Италия. Туристическа програма на Площада на чудесата: Наклонената кула; Катедралата; Баптистерията. Свободно време с възможност за самостоятелно изкачване на Наклонената кула. Настаняване в района на Монтекатини Терме. Нощувка.

Шести ден:
Закуска. Отпътуване в 8.00 ч. за Флоренция. Туристическа програма с местен екскурзовод : катедралата "Санта Мария дел Фиоре" с купола на Брунелески и кулата на Джото; площад "Синьория" с двореца "Палацо Векио"; църквата "Санта Кроче". Свободно време с възможност за разходка до Понте Векио – мостът на златарите, двореца "Пити" и градините "Боболи". По желание: посещение на галерия "Уфици" с местен екскурзовод. Отпътуване за Верона. Настаняване в хотел в района. Нощувка.

Седми ден:
Закуска. Разглеждане на Верона (необходимо е ползване на градски транспорт): Арена ди Верона – най-запазената антична постройка във Верона, в миналото тук са се водели гладиаторски битки; къщата на Жулиета, където ще видите балкона, от който тя е чувала любовните излияния на Ромео; пл. „Бра” – най-големият площад на Верона и един от най-просторните и внушителни в цяла Европа. Отпътуване за България. Нощен преход.

Осем ден:
Пристигане в България около обяд.

Цената включва:
• Транспорт с комфортен автобус;
• 5 нощувки със закуски - 1 в хотел в района на Венеция, 2 в хотел в района на Рим, 1 в хотел в района на Монтекатини Терме; 1 в хотел в района на Верона;
• Екскурзоводско обслужване по маршрута;
• Пешеходна обиколка в Рим с местен екскурзовод;
• Посещение на Ватикана с местен екскурзовод, без включена входна такса;
• Пешеходна обиколка във Флоренция с местен екскурзовод;
• Медицинска застраховка на 10 000евро;

Цената не включва:
• Входни такси за посещаваните обекти и
• Билети за корабчета, градски транспорт и пр.


Цената е валидна при минимум 35 плащащи