КАПАДОКИЯ - КЪТЧЕ ИСТОРИЯ, ЕКЗОТИКА И КРАСОТА

КАПАДОКИЯ - КЪТЧЕ ИСТОРИЯ, ЕКЗОТИКА И КРАСОТА
6 дни / 4 нощувки
Маршрут: Анкара – Йозконак – Аванос – Ючхисар – Гьореме – Коня – Бурса

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване:
02.10.2018 г.
Програма
Първи ден:
Отпътуване от Велико Търново вечерта. Пътуване по маршрут Капъкуле – Истанбул – Анкара. Нощен преход

Втори ден:
Пристигане около обяд в Анкара. Посещение на Мавзолея на Ататюрк, носещ името на основателя на новата турска република, разположен на площ от 750 000 м2 и строен в продължение на девет години. Свободно време. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Трети ден:
Закуска. Туристическа програма в Анкара - разглеждане на Музея на Анадолските цивилизации и уникалните експонати от палеолита и неолита, находки от хетите и фригийците. Ранния следобяд отпътуване за Кападокия, по пътно посещение на подземен град Йозконак. Пристигане в Кападокия. Настаняване в хотел. Вечеря. По желание посещение на подземен ресторант с фолклорна програма и танц на Дервиши от ордена на Мевляана (срещу допълнително заплащане). Нощувка.

Четвърти ден:
Закуска. Екскурзионна програма в Кападокия - Дервента /чудните скали – комини на феите, Аванос – едно от най-старите селища известно с винарството си и с ръчно тъканите килими. Градът се слави също и с грънчарството – занаят успял да се съхрани от времето на древните хети. Посещение на традиционно грънчарско ателие. Отпътуване към град Ючхисар, разположен на височина от която се открива неповторима панорама към околността. Наричат това място природен скален замък, съхранил множество тунели и галерии, свързани помежду си. Разглеждане на националния парк Гьореме - център на ранното християнство. Огромният манастирски комплекс в Гьореме впечатлява с изящните си рисунки, съхранили се така ярки в продължение на векове, благодарение на неприкосновеността на варовиковите скали и постоянната температура в помещенията. Разглеждане на: „църквата с ябълката“, „тъмната църква“, „църквата Св. Варвара“, „църквата със змията“. Вечеря. Нощувка.

Пети ден:
Закуска. Ранно отпътуване за Коня. Разглеждане на гробницата и музея на Мевлана. По обяд отпътуване за Бурса. Попътно разглеждане на гроба на Настрадин Ходжа в Акшехир, порцелановата чаршия в Кютахия. Отпътуване за Бурса, пристигане късно вечерта. Настаняване в хотел. Нощувка.

Шести ден:
Закуска. Обзорна обиколка на Бурса, с посещение на Стария Чинар в Улудаг, гробницата на хановете Осман и Орхан, Часовниковата кула и панорамната площадка. Разглеждане на най-голямата джамия в Турция „УЛУ Джами” и кервансарая за копринени изделия „Коза Хан”. Свободно време в Бурса. Отпътуване за България, пресичане на Мраморно море с ферибот. Пристигане във Велико Търново късно през нощта.

Цената включва:
• Транспорт с комфортен автобус;
• 4 нощувки със закуски и вечери 1 в хотел в района на Анкара , 2 в хотел в района на Кападокия, 1 в хотел в района на Бурса;
• Екскурзоводско обслужване в Анкара, Кападокия, Коня и Бурса от местен лицензиран екскурзовод на български език;
• Медицинска застраховка с асистанс на 10 000 евро покритие;

Цената не включва:
• входни такси на музеите: Музея на Анадолските цивилизации 15 турски лири; Подземен град Йозконак – 8 турски лири, Крепостта Ючхисар 5 турски лири; Национален парк Гьореме 15 турски лири; Древния град Каймаклъ 15 турски лири , гробницата и музея на Мевлана – 2 турски лири
• посещение на подземен ресторант с фолклорна програма и танц на Дервиши от ордена на Мевляана
Входните такси са с ориентировъчен характер и възможно да са променени.

Цената е валидна при 40 плащащи.