Бодрум - една от най-търсените летни дестинацииБодрум e един от най-популярните курорти в Турция. Градът се намира в залив, където се срещат Егейско море и Средиземно море.
До 60-те години на 20 век Бодрум е малко рибарско селище, а днес е модерен туристически център, който привлича множество туристи с кристално чисти води и прекрасни условия за почивка. Множество туристи идват тук, за да се насладят на дългите великолепни плажовете и очарованието на нощния живот.

Бодрум се състои от две части. Източна половина – с дълги, тесни, но удобни плажове, изкуствено създадени в полза на туризма. Зад плажовете, на заден план са разположени различни барове, ресторанти и клубове. А животът в западната половина по-скоро е фокусиран около яхтите и яхт-клубовете. Там се намират по-скъпите супермаркети и ресторанти. Заради честите ветрове този курорт е и добро място за любителите на сърфинга и други водни спортове.

Основната туристическа зона на Бодрум е заливът Гюмбет. Намира се на около 3 км от Бодрум. Името му идва от Кюмбет - „Kumbet“, така са наричали белите куполни резервоари за вода в района. Тук се намират едни от най-дългите плажни ивици, а улиците вибрират до сутринта от ритмите и звуците, които се носят от многобройните барове, дискотеки и улични кафенета.

Развлечения:
Курортът е идеален за млади хора и за семейства. Главно място за среща на купонджиите е крайбрежната алея и яхтеното пристанище. Hadigari Night Club е най-добрият бар в града, разположен на улица „Алим бей”. В Бодрум се намира и една от най-големите и най-елегантни дискотеки в цяла Европа – „Helikarnas„. Входния билет включва и безплатна напитка за добре дошли.


Китните селца, разположени около Бодрум са много атрактивни със зелени борови площи, полуразрушени гръцки църкви, вятърни мелници, стари каменни постройки и големи оазиси покрай бреговете на реките.Тук ще видите белите куполи на Гюмбет /цистерни за съхраняване на вода/ и кервани камили.


На запалените любители на дайвинга Егейско море предлага невероятно богат и разнообразен подводен свят. Недалеч от бреговете на курорта Бодрум са намерили място разноцветни коралови рифове, а само на 20-30 метра под водната повърхност се крият атрактивни подводни пещери. Всички тези локации са невероятно интересни за изследване и са подходящи за гмуркачи с различно ниво на подготовка.

Почивка:
През летните месеци температурата на водата е в границите 22-27°, а през зимата пада до 11°. Морето започва да се затопля през април, като през май ранните отпускари вече могат да се къпят в него. Своята максимална температура водата достига в средата на лятото, като постепенно започва да изстива през септември.

Лятото в Бодрум е по-меко, отколкото в Анталия или Алания, температурата дори през юли и август рядко достига 30 градуса

Сезонът за къпане в Бодрум продължава от месеците май до октомври, като най-подходящо време за почивка в курорта е краят на август и първите седмици на септември. Тогава летните ваканции вече са поотминали, напливът от туристи от цял свят вече е успял да вземе глътка въздух, на плажовете е спокойно и свободно, а водата е все още ласкава и топла.

Забележителности:
 • Гробницата на Мавзол - Гробницата е най-старият паметник в Бодрум. Тя е построена от Артемизия II в чест на смъртта на съпруга си – крал Мавзол. Гробницата се превръща в едно от седемте чудеса на древния свят. Висока е около 50 метра. Разположена е само на 400 метра западно от центъра на Бодрум, на улица Turgutreis Caddesi.

 • Замъка на Св. Петър - Ако посещавате Бодрум, задължително трябва да се разходите из Бодрум кале (Бодрумската крепост), която е построена е през 15-ти век от Рицарите на Родос и е посветена на Свети Петър. Интересното е, че днес именно там се помещава Подводният археологически музей на Бодрум, където можете да видите най-стария в света потънал кораб „Улубурун“, златен печат на Нефертити, древни ръкописи и много други артефакти.

 • Черния остров (Kara Аda) - В близост до Бодрум се намира остров Кара Айа, което се превежда като Черния остров. Въпреки малко мрачното си име островът предлага истинско блаженство на посетителите, които могат да се възползват от многобройните му лековити горещи извори.

 • Античният театър - Частично реставрирания елинистически театър е разположен на хълм край Бодрум, откъдето се разкрива красива гледка към целия град.

Плажовете на Бодрум
Повечето плажове в курортното селище са отличени със „Син флаг“, което означава, че те съответстват на високите европейски стандарти за чистота на крайбрежните води и плажното покритие.


 • Багла и Бардакчи - Едни от най-популярните сред туристите.
 • Акярлар, Ялъкавак и Карайнчир - Центрове на сърфинга и ветроходния спорт.
 • Тургутрейс - Един от най-дългите плажове.
 • Битез - Живописен залив с чист и добре поддържан плаж.
 • Торба - Спокойни плажове с малки уютни заведения с превъзходна кухня.
 • Яхшъ - Носител на "Син флаг" за изключителна чистота и мерки за запазване на екологичното равновесие.
 • Камилският плаж - Той получава това свое интересно име заради разхождащите се по него камили. Срещу символична сума всеки желаещ може да се качи и да се снима как язди камила.
 • Гюмбет - Много добре развита туристическа инфраструктура, предлагаща множество хотели, ресторанти, нощни клубове и барове.