Кападокия - перлата на Мала Азия

Независимо дали е туристически списък или такъв за ценители със задължителни спирки в Турция, Кападокия несъмнено трябва да присъства.
Когато човек тръгне на обиколка по тези земи, е по-добре да предпочете есенния хлад, отколкото горещините.


Кападокия или „Страната на красивите коне“ се споменава за първи път в аналите на римския император Август. Според археолозите произхожда отпреди около 100 милиона години.
Според библейските текстове Кападокия е най-голямата стара област на Мала Азия. Тя се напоявала от река Халис и била забележителна с богатите си пасища и превъзходните си породи коне, магарета и овце. Пак в Библията се споменава, че християнството е било въведено рано между жителите й, които били пословични с ленивост, неверие и още много други пороци.

Интересното е, че вулканичните изригвания там са създали изненадващо разнообразен ландшафт.
Любопитното е, че на английски тези причудливи форми на планинските върхове на Кападокия се превеждат като „вълшебни комини„, „приказни комини„. И дори на турски те звучат някак още по-приказно (Peribacalari) и не случайно са символът на Кападокия.

Тази област е известна и със скалните ниши издълбани от монаси, и църквите и параклисите, до които се достига по въжени стълби или с катерене по мекия пясък. Всичко това заедно с уникалните избледнели стенописи превръща областта Кападокия в първостепенен световен туристически център.
И понеже не са малко хората, които избягват обиколките из музеи и разглеждането на исторически паметници, трябва да се знае, че Кападокия е нещо като музей на открито.
Човек може да пипне скалните ниши, да влиза в тях, да види хора, които и в момента живеят наблизо, и дори да отседне в скален хотел. Става въпрос за истински хотел, който е издълбан в пясъчника, има поне десетина стаи пещери, обзаведени по-пестеливо или не, където нощувката струва от 10 до 150 долара.

Няма някакви плоскоекранни телевизори, но това няма значение. Има далеч по-приятни неща, които да се правят, като закуска на спокойната тераса, където всяка сутрин прясно печено се сервира с купи пълни с череши, кайсии, кисело мляко, сирена, домати, консервирана шунка и мюсли.

Трябват ви поне три дни да се скитате през прашните, древни села, разпръснати из Кападокия и да проучите фантастичната панорама на извисяващите се сталагмити, които се простират през 80 квадратни километра на изпечени от слънцето хълмове и долини


През 60-те години на миналия век, реставрирането на една къща довежда до изумително откритие. Собственикът на къщата открива мистериозна врата зад една от стените на дума си. Същата тази врата се оказва вход към подземен град, наричан Деринкую, на хиляди години. Подземният град има 5 нива, като най-долното се намира на 60 метра дълбочина. Всяко едно ниво си има врата, която може да го отдели от другите при нападение. Мястото е толкова голямо, че в него може да се поберат до 20 хиляди души. В града са открити много интересни находки, например: религиозни стаи, хранилища, преси за масло и грозде, трапезарии и дори конюшни.
Този подземен град не е единственият в Турция. Близо до него са открити още 200 други подземни града, като около 40 от тях са на три етажа. Подземните градове Деринкую и Каймаклъ са най-големите от откритите подземни градове.Национален парк Гьореме
Това е първото място, което трябва да посетите със сигурност, ако сте решили да разглеждате още забележителности. На един километър от самия град, реално на пешеходно разстояние. Паркът се намира в долина, където през IV-XIII век се концентрира целият духовен и религиозен живот на християнската Византийска империя. На територията на парка са разположени над 20 църкви, а в миналото те са достигали 365 – за всеки ден по една, както твърди легендата. Тук са живели най-великите християнски последователи – Василий Велики, брат му Григорий Нисийски, Григорий Богослов. Интересни са немалкото църкви, части от които са разположени под земята, скалните църкви, за да се запазят от гоненията по онова време.


Град Учхисар и крепостта Учхисар
Невъзможно е да се пропусне, тъй като е най-високата точка в цяла Кападокия. Крепостта е била първоначално високо в планината, но тъй като районът е бил пресечна точка на интересите на различни държави и народи (поради това често е нападан), там бил пригоден гарнизон и пункт за наблюдение от самата планина. В каменните склонове на крепостта са издълбани десетки прозорци, входове, стаи и коридори. Повечето стаи са затрупани и недостъпни за посетителите. Залезът в Кападокия е невероятен. Ако сте любители на фотографията, слънцето „над хълма“ ще ви зарадва с необичайни цветове, проблясъци на небето и странната игра на облаците. Входът към крепостта е платен.


Върхът Немрут
Върхът Немрут (2150 м) се намира в Национален парк "Немрут" и е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство - в случая запазено от I в. пр.н.е. Върхът е един от най-забележителните паметници от елинистичния период с очарователната красота на монументалните статуи от мавзолея на Антиох Първи. Те са разположени на източната и западната тераса и е добре да се гледат на изгрев и залез слънце, когато са облени в светлина.


Най-добре, разбира се, Кападокия може да се види от въздуха. Това ни отправя и към най-популярната атракция за мястото –
летенето с балон. Още по изгрев множество разноцветни балони с горещ въздух се издигат в небето, а от тях туристите могат да разгледат невероятните скални обраузвания.
Със сигурност гледката е от тези, които не могат да бъдат видяни никъде другаде по света. Зрелищният пейзаж, който се разкрива под лъчите на утринното слънце, е в нюанси от розово до синьо и кара всеки да се чувства така, сякаш се намира в земя на вълшебства.