Лещен и Ковачевица - скритите красоти на Родопите

Има няколко села в България, там сгушени в Родопите, които си заслужават посещението.
Две от тях са магическите райски кътчета с тесни калдъръмени улички и старинни къщички - селата Лещен и Ковачевица.
Те очароват с автентичността и със странното, някак неестествено спокойствие, което излъчват. Из романтичните им улички нашенският дух е все още запазен, а стъпките на прадедите сякаш все още отекват в ушите.


Лещен


Намиращото се в района на Благоевград старинно селце притежава уникален облик, сгушено в пъстроцветните Западни Родопи.
От село Лещен се открива панорамна гледка към Пирин планина и долината на река Места, а другото което заинтригува в селото е и гледката към къщички по стръмните склонове на планината, изградени в автентичния архитектурен стил. В селото са реставрирани около 15 къщи, които пресъздават атмосферата на миналото. Те още пазят в себе си истинския дух на българското село.
Много от тези къщи предлагат и настаняване. За още по-приятната атмосфера допринасят и гостоприемните домакини с вкусни традиционни ястия, приготвени от екологично чисти продукти.
Лещен е много добра дестинация и поради факта, че се предлагат различни атракции и дейности – разходки в планината, конна езда риболов, еднодневни екскурзии до близки забележителности, бране на билки и гъби.

Магията на селото е претворена и във филма "Чужденецът", в чиято снимачна площадка се превръща то.

Сред архитектурните паметници се открояват църквата „Св. Параскева” от 1836 г. и килийното училище. Стенописите на църквата изпъкват с едрия си щрих и ярките си цветове.
Там се намира и така наречената нетипична Глинена къща, която е направена от естествени материали - глина, слама и дърво. Необичайният и външен вид е съпътстван и от странното и вътрешно оформление с глинено диванче и стойка за телевизор.


Други интересни природни забележителности, които може да посетите, са изпълненият с вековни букови и елови гори резерват „Тъмната гора”, каньонът на река Канина, местността Синият вир, скалните образувания “Козият камък” и “Черната скала”, известни още като тракийските съкровища.

Ковачевица

Ковачевица е другото живописно село, запазило автентичен вид от 18-19 век. Постройките в него са почти изцяло изградени от камък, включително и покривите, а при най-високите последният етаж е от дърво.Селото е уникален сам по себе си архитектурен резерват, подобно на Копривщица и Стария Пловдив, като е запазила живописната си възрожденска архитектура. В приземния етаж на типичната ковачевска къща са били помещенията, в които са се отглеждали животните и се е складирала храната. На горния етаж са се намирали жилищните помещения. Тръгвайки натам пък няма как да не видим и “синия вир” - една от най-атрактивните природни забележителности по поречието на р. Канина.


За името на с.Ковачевица съществува легенда свързана с ковача и дюлгерин Марко и неговото семейство. След като известният тогава ковач се споминал, всички близки и роднини от околните селища като отивали при съпругата му казвали: “Отиваме до Ковачевица”, т.е. до жената на ковача. Така в течение на времето се утвърдило името на махалата, около която по-късно се групирали всички околни махали, за да се бранят от зачестилите разбойнически нападения и поставили началото на сегашното село.

За бързото разрастване на селото способстват много важни фактори като наличието на вода (над 15 извора и чешми), мек климат, обширни пасища и наистина богата природа, наситена с диворастящи лечебни билки и растителни видове. Земята тук е много плодовита и е майка на различни ябълкови, сливови, черешови и орехови насаждения. Разрастването на селището изисква от населението да се занимава с различни занаяти. Придошлите от околните села се занимават със земеделие и скотовъдство. За разлика от тях дошлите пък от Западна Македония се занимават с дюлгерство.

Ключово значение за развитието на Ковачевица изиграва и фактът, че тук никога не е имало турска администрация и населението е живеело относително спокойно по времето на османското иго. Именно това позволява на много будни местни хора да изградят облика на селото, така че то да се превърне в просветен и религиозен център.
Един от символите на Ковачевица е църквата „Св. Никола“ – най-ценният паметник на духовността в целия район.