Седемте Рилски езера – раят на земятаЕдна от най-любимите ни дестинации, Седемте Рилски езера, безспорно е и едно от най-красивите места в България. Прекрасно място за посещение както през зимата от запалените по зимните спортове, така и през лятото, когато снеговете вече са стопени и езерата са по-красиви от всякога.
Седемте Рилски езера са разположени стъпаловидно и заемат вдлъбнатини в склоновете на планината. Образували са се по време на последния ледников период преди около един милион години. При разтапянето им са се стекли във вдлъбнатини в гънките на Рила. Всички езера са свързани помежду си с поточета, като в най-ниско разположеното Долно езеро се събират водите на всички останали езера.

Има два възможни маршрута до езерата: Единият е в посока Дупница по магистрала Струма, с отклонение към Сапарева баня и Паничище, а другият през Бистрица и Железница, преминавайки през Белчински минерални бани и отклонение към Клисура и Сапарева баня. Вторият вариант може да бъде малко по-дълготраен поради факта, че не се пътува по магистрала, но който и път да изберете, няма да сгрешите, тъй като пейзажите наоколо са достатъчно красиви, за да отнемат вниманието от самото пътуване.

За Седемте рилски езера е хубаво да решите дали ще ходите с лифт или без. Ако сте готови за планински преход, ви препоръчваме да се изкачите пеша до първото езеро. Маршрутът до първото езеро не е особено тежък, но е важно да си отделите повече време. По-лекият вариант е лифтът, с който ще се качите за около 20 минути.Подготовка за прехода и какво да носите:
Планината си е планина, затова е важно да сте подготвени и добре екипирани.
  • Носете си непромокаемо яке с качулка – в случай че завали или задуха вятър
  • За предпочитане е обувките Ви да са непромокаеми – времето в планината е много непредсказуемо
  • Забравете за дамската си чанта - планината е място за раници, в която да си сложите най-необходимите неща: кърпички (сухи или мокри), бутилки с вода, сух пакет с храна, фотоапарат, слънчеви очила или шапка, слънцезащитен крем (особено ако сте с по-чувствителна кожа)
Заредете батериите на устройството, с което ще снимате и се уверете, че имате свободно място за доста снимков материал!

Седемте Рилски езера – всяко от тях заслужава своето внимание:

  • Долното езеро
Долното езеро е най-ниско разположеното от Седемте Рилски езера. Намира се на 2095 м надморска височина. От север е затворено с моренен вал. Дълбочината му е 11 метра и от него води началото си река Джерман.

  • Рибното езеро
Рибното езеро е ледниково езеро, в Циркуса на Седемте рилски езера. Намира се на 2184 м надморска височина и е дълбоко едва 2,5 м. Край неговия североизточен бряг е разположена хижа Седемте рилски езера. В него често се срещат в големи количества пъстърва и други рибки, но риболовът тук както и във всички останали езера е абсолютно забранен.

  • Трилистника
Името на трилистника идва от неговата форма, която прилича донякъде на листо от ясен. Езерото е дълбоко около 6 м. и се намира на 2216 м. надморска височина.
В края на октомври повърхността на езерото замръзва и се покрива с дебел слой лед, който може да достигне до два метра дебелина. През юни ледът се стопява. При топенето на леда се появяват допълнителни малки езерца на различни места из планината.

  • Близнака
Близнака е най-голямото от Седемте рилски езера. Неговата площ е 91 дка, дълбоко е 27,5м. и се намира на 2243м. надморска височина.
В близкото минало езерото е носило името Чифте гьол. Името „Близнака“ идва от това, че по време на суша езерото се разделя на две малко езерца. От това то придобива формата на пясъчен часовник.

  • Бъбрека
Езеро "Бъбрека" е емблематично за Седемте Рилски езера, а и за Рила и България изобщо. Има много характерна форма - точно като бъбрек. То се намира на 2282 м. надморска височина и е второто най-дълбоко езеро с дълбочина от 28 метра. Старото му име е “Кара гьол”

  • Окото
Известно е още и с името Сърцето. Окото се оттича от североизточния си край към по-нискостоящото езеро Близнака. В близкото минало езерото е носило името Чанак гьол.
To е най-дълбокото от ледниковите езера на територията на Балканския полуостров - 37,9 метра и е с площ от 68 декара, разположено на 2440 метра надморска височина.

  • Сълзата
Сълзата е най-високо разположеното от Седемте рилски езера.
Сълзата е разположено на 2535м. надморска височина и е дълбоко 4,5. Името му произлиза от кристално чистите води, а старото му име е било “Баш гьол”.

Легендата за Седемте Рилски езера:
Легендата за Седемте Рилски езера разказва, че преди хиляди години, когато на планетата Земя още не се били появили съвременните хора, в планината Рила живеели мъж и жена великани. Те се обичали безумно и боготворели красотата и уюта на своя дом…

Домът им бил толкова привлекателен, слънчев, топъл и уютен, че нямало как да не очарова всяко едно живо същество, а на любовта им се радвали всички стихии и целия свят.

Но за нещастие един ден злите сили преминали покрай техния дом. Като видели, че съществува такова красиво място, завидели на семейното им щастие, ядосали се и решили да унищожат всичко, и да заличат любовта им завинаги. Започнали да пращат черни облаци и опустошителни ветрове. Страшни земетресения започнали да тресат земята…

Мъжът великан защитавал яростно всяко стръкче тревичка, всяко малко поточе или цвете, бранел своята любима и отбивал атаките на злите сили. Това обаче само увеличило тяхната огромна злоба и жестокост и били решени да свършат пъкленото си дело докрай.

В една тежка битка, младият великан паднал убит. Доволни от постижението си злите стихии си тръгнали, оставяйки след себе си разчупени скали, опропастени долчини и една съсипана от скръб жена. Мъката на младата вдовица била толкова голяма, че сълзите и бликали безспир и се стичали по хребетите право в долчините. Леели се и се събирали в тях… образували се бистри езера, чистотата на които поразявала всеки.

Преди езерото „Бъбрека“ планинските водачи показват огромна скала, намираща се в посока към езерото „Сълзата“, на която са „изобразени“ мъж и жена в огромни размери. Според легендата това са фигурите на двамата влюбени, които ще останат да „пазят“ вечно своят красив дом.