Замъкът в РавадиновоНа 2 километра от Созопол, навътре в сушата до село Равадиново, се намира уникално архитектурно произведение, издигащо се величествено в небето като цветна илюстрация от детска книжка с приказки, изградено основно от мраморизиран варовик и с островърхи кули в четирите краища. Гледано от въздуха прилича на кръст, украсен с орнаменти от месинг. Те висят по каменните стени, обвити с гъст бръшлян.

Замъкът, наричан още "Влюбен във вятъра" , е единствения такъв замък в България и се простира върху площ от 20 декара.
Строежът му започнал през 1996 г. Мястото е привлякло по магнетичен начин неговият създател и идеята за замъка му хрумва спонтанно.
В градежа са използвани около 20 000 тона камъни - добити специално от недрата на Странджа планина, на възраст около 65 млн. години. Според изследвания на геолози, тези камъни съдържат следи от микродиаманти и вероятно по тази причина замъкът си променя цвета - сутрин е с оттенък на розово, през деня е бял, а по пълнолуние сияе.

Комплексът е изграден с много фантазия и внимание към детайла и затова е сред най-интересните и посещавани места по Българското Черноморие през последните години като неговата популярност продължава да расте.
Това е сбъдната мечта за собственика, който иска хората да знаят, че всеки може да посети мястото по всяко време на годината, също и през зимата, когато също има приказен дух.


След като веднъж се влезе в имението през голяма каменна порта, посетителят поема към уникалния дворец и на входа на замъка го посреща статуя на рицар Тумпал, на който постамент е написано:

"Странник съм аз от далечна земя и по пътя те носих в сърцето си,
Пазих те скрито в мойта душа, както майка пази детето си.
Носих те дълго моя мечта и изграждах те камък по камък,
Виждам те вече, пред мен си сега - "Влюбен във вятъра" приказен замък!"

Следва красива арка, копие на Адриановата в Истанбул и градина с изкуствено езеро, в което плуват бели и черни лебеди, които привнасят неповторима атмосфера към аристократичната обстановка. В парка свободно се разхождат пауни, които са една от най-големите атракции заедно с пъстроцветен тропически папагал.
Около замъка могат да се видят и най-различни каменни фонтани, а в самото езеро има големи водни линии.
Изградена е и църква в двора - тя е с уникални иконостас и иконописи с барокови елементи, сътворени от придворния художник и поет, който забавлява посетителите и с атрактивните си облекла от онази епоха.


Впечатляваща е и избата, изкопана дълбоко под земята и облицована с аметист и златен варак. Безкрайно дълга е поставената тук тежка дъбова маса.

Българският замък приковава вниманието на любителите на пътешествия. През 2017 г. той дори се изкачи на трето място в списъка на Организацията на най-добрите европейски дестинации в категорията за "Най-красив замък в Европа".