Зеленият остров ТасосКрай удивителното северно крайбрежие на Бяло море, близо до устието на река Места, се намира възхитителният гръцки остров Тасос. Той е покрит от борови гори обагрени със зелени нюанси, обгърнат от яркосини необятни води и е изпълнен с древна, многовековна история.
Тасос е дванадесетия по големина остров в Гърция, но заради непосредствената близост до България е изключително желана и много достъпна дестинация. Най-близката точка е Керамоти, а разстоянието по вода от Кавала е около 20 км.

Богат на злато в древността, днес Тасос е богат на история, на култура, пейзажи и гостоприемство. Тасос крие в недрата си множество руини от антични градове и легенди, които му придават допълнителен чар. Обраслите в зеленина склонове са скътали стари планински села, закътани надалеч от пиратските нашествия в миналото.

Островът е известен със своите безкрайни маслинови гори, добивания бял мрамор и с прочутия с аромата си зехтин. Не по-малко внимание обаче заслужават местното вино и пчелен мед.

Пясъчни плажове, скалисти плажове, мраморни плажове и безкрайно синьо, топло море - Тасос е пълен с красиви места за всеки вкус.

Лименас
Лименас, което значи просто „пристанището”, е главният град на Тасос, където акостират и фериботите от континентална Гърция. Населен от близо три хилядолетия, модерният Лименас има около 3000 жители. Разположен е на северния бряг на острова, в потънал в зеленина живописен залив.


Лименас, когото туристите наричат Тасос, е построен на мястото на древен град и идвайки тук, човек може не само да се докосне до античността, но и да се наслади на начина, по който тя е вписва в облика на съвременния град.
Особен колорит на Лименас придават няколкото тесни улички, спускащи се към пристанището. Изпълнени с малки магазинчета, сладкарници и десетки таверни, те са истински рай за туриста.
Вижте и как се осъществява едно от най-автентичните производства за гръцката култура, а именно извличането на зехтин от сочните маслини във фабриката в Лименас.
В градчето и околностите му има няколко пясъчни плажа, които предлагат шезлонги и чадъри – Лиманаки бийч, Макриамос бийч, Тарзанас бийч, Глифада бийч и други.

Лименария
Лименария е едно от най-красивите и големи градчета на острова. Намира се в югозападната част на острова срещу брега на вълшебната Света гора и на около 40 километра от пристанището в Лименас.
Районът на Лименария е една от най-популярните дестинации и привлича посетители от Гърция и от чужбина. Красиви, стари къщи, приятни, криволичещи улички и гостоприемна атмосфера. Всичко това и още много впечатляващи аспекти привличат почиващите към това приятно място.


Големият плаж на Лименария се простира на запад с дължина около 2 километра на много близко разстояние от центъра на градчето.
В околностите на Лименария на разстояние около 4 километра на запад можете да откриете живописния залив Трипити с покритите с борове склонове. Морето в Трипити е синьозелено и в съчетание с големия златист пясъчен плаж превръща местността в една от най-красивите точки на Тасос. Трипити е получил името си от една цепнатина в скалите през която навлиза морска вода, образувайки един природен басейн с кръгла форма.

Потос
Потос е един уникален курорт в южната част на остров Тасос, намиращ се много близо до селището Лименария.
Заслужава си да отбележим, че местността на Потос е била обитавана от праисторическата епоха. Няколко километра извън селото се намира местността Свети Антоний. В този район, който представлява голям археологически интерес, посетителят може да открие праисторически постройки и гробници, датиращи от бронзовата епоха и по-рано.


Село Потос разполага с един от най-красивите и популярни плажове на острова с кристални води и чист пясък, който е идеален за плуване и водни спортове.
В района имате възможност да откриете богатия подводен свят на водите в Потос с помощта на опитни инструктори водолази от местните водолазни училища.
Потос е едно от най-добрите места на острова за посетителя, на когото харесват развлеченията. Близо до пристанището можете да намерите много кафета, таверни, ресторанти, барове и нощни клубове със силна музика през вечерните часове.

Панагия
Панагия е най-традиционното село на остров Тасос с много богата история, започваща преди около 300 години по време на владението на Византийската империя. Намира се на 10 километра от пристанището на острова - Лименас.
Панагия е едно планинско село, което впечатлява посетителя с каменните си къщи и покриви, изобилието от течаща вода и калдъръмените улици. Построено е на склоновете на планината и предоставя един секващ дъха изглед към морето.


В село Панагия съществуват традиционни чешми, по-точно извори, от които водата извира студена и кристално чиста, идвайки от планината по построени по традиционен начин канали. В селото има много шадравани между старите къщи, където ритмичният звук от извиращата вода те следва дори и когато се отдалечиш от местността.

Принос


Скала Принос е второто най-важно пристанище на остров Тасос, след Лименас. Разположено е на 14 км от главния град на Тасос, в северозападната част на острова. Селището е огласяно от крясъка на чайки и гларуси и е пропито от мирис на риба и влажно дърво.
Селището е известно със своето засилено производство на зехтин и пчелен мед. Мястото притежава много земи, засети с маслинови дръвчета, разнообразни плодове и зеленчуци. За да усетите истинския вкус на местото производство, всеки понеделник можете да посетите пазара в Принос и да закупите от разнообразните продукти.

Теологос
Теологос – старинно селище, скрито дълбоко в планината, североизточно от Потос. Теологос, което значи „думата на Бога”, е едно от най-прочутите селища на острова, привличащо хиляди посетители със своята естествена красота и дълга история.

Теологос е обявен за културна столица на Тасос през 1979 г. поради автентичната си архитектура и добре съхранените традиции и обичаи, от които най-известно е ежегодното възпроизвеждане на тракийска сватба. Селото все още произвежда свои собствени маслини, агнешко, зеленчуци и алкохол, така че в таверните му се консумират местни продукти.

Най-добрите курорти на Тасос представляват отличен избор за престой поради това, че комбинират успешно удобствата на една зряла туристическа дестинация с красотата на зелената природа на острова. Независимо от вашите предпочитания със сигурност в Тасос ще ви се даде наистина възможността да изкарате незабравима почивка, независимо от това, дали се намирате в едно малко планинско селце или в един от най-добрите курорти на остров Тасос.