Троя - докосване до легендата
Троя е древен град и център на Троянската война, която е описана в епическата поема Илиада на Омир. Намира се до брега на сегашната провинция Чанаккале в Северозападна Турция. Място, криещо в себе си многовековна история на безброй преплитащи се съдби и легенди.

Преминавайки през множеството пластове от историята на местността, когато мястото, върху което е издигната Троя било оживено, с изключително процъфтяваща търговия и развито корабоплаване.


Има легенда, според която, стените на Троя са били построени от Боговете Аполон и Посейдон. За някакво Божествено нарушение, те са били наказани и изпратени от Зевс на служба при земните царе.
Най-известната и кръвопролитна война на древността е започнала там, в центъра на която застава връщането на откраднатата от Парис Елена – великолепната жена на брата на Агамемнон – Менелай. Войната се е водила 10 години, тъй като гърците нямало как да поразят масивните, величествени стени, опасли границите на града. Докато не решили да се възползват от „военна хитрост“- „Троянския кон“, оставен на крайбрежието в чест на Богинята на мъдростта,обучението и войната - Атина. Дървена постройка, която троянците приемат за дар, а враговете им за перфектната възможност най-сетне да приключат войната. Троянците го прибрали в града, но не знаели, че в него се криели войни, които през нощта убили стражата и отворили градските врати. Събудилите се изненадани жители не могли да окажат съпротива и града бил превзет и опожарен.
Сега, на мястото на Троя, е открит „град-музей“, който е включен в „Списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО“.

До 70 – 80 години на XIX век митовете и легендите около Троя са съществували без никакви доказателства. Години по-късно Германския археoлог Хайнрих Шлиман финансира разкопки на хълма Хисарлък и останките на Троя излизат на повърхността, за да свържат сложния пъзел на легендата. Години по–късно археолози разкриват на същата територия девет, намиращи се едно до друго селища, най – старото, от които било от преди 5000 години.


Днес градът е притегателен център за любителите на митове и история. Хиляди туристи се стичат ежегодно, за да зърнат безценните руини от времето, когато тук царували троянците.
За да подчертаят бурната история на града, създателите на филма “Троя” на режисьора Волфганг Петерсен подаряват сценичния Троянски кон на Чанаккале, който днес се извисява като символ на великото минало.