Тунис – вкусът на ориентаВъпреки жасминовата революция и арабската пролет, Тунис продължава да бъде една от най-интересните дестинации в Африка. Като страна на кръстопът между Европа и Африка, тя е била гостоприемна към много народи, кръстосвали земите ѝ. В различни периоди тук са били евреи, араби, андалузци и италианци, които са обогатили и разнообразили местната култура и архитектура и се е получила една прекрасна цветна палитра с много нюанси. Тунис е мястото за туристите – изследователи на древни цивилизации и култури.

Независимо дали пристигате в града Тунис с автобус или самолет – първото впечатление от града е изключително. Веднага ще забележите жълтеникаво-кафявите скали на Картаген, хълмовете на Сиди Бу и Бирса, а мъгливият полуостров Кап Бон сякаш е протегнал ръце, като че ли да ви посрещне.

Тези, които познават най-малката държава на Магреб, полегнала елегантно на южното Средиземноморие, са се докоснали до нейната хилядолетна история, до трепетните емоции от съприкосновението със Сахара с нейните приказни оазиси, трудно ще забравят тунизийските модерни курорти с безкрайни лазурни плажове, които успешно конкурират европейските морски и СПА дестинации.
Тези, които за първи път ще стъпят в Атласките планини и пустинята, която заема 30% от площта на Тунис, ще затаят дъх пред колизеума в Ел Джем и руините на Картаген, ще преоткрият страната №2 на СПА туризма (след Франция) и безспорна перла в короната на африканския туризъм.

Столицата Тунис е съвременен модерен град, който не е типично арабски. Много от новите държавни и административни сгради са с определено европейско излъчване.

Ето Ви добри причини да посетите Тунис, показващи най-доброто, което може да предложи тази част на Северна Африка:

Пустини


Сахара доминира. Може да се правят разходки с АТВ или камила сред удивителните пейзажи с финикови палми, сред Матмата – най-известното селище на коренните Тунизийци и декора на филмовата мегапродукция „Междузвездни войни“, а също и градовете - оазиси Тозер и Дуз, където са си дали среща всички пустинни ветрове и въпреки усилието им, все още не са го затрупали с пясък.

Плажове
Тунис е страната с най-красивите плажове по африканското средиземноморско крайбрежие. Голяма територия на Тунис е покрита от плажове със ситен златен пясък. Виждаш ги дори от крепостните стени на древните манастири и дворци, превърнати в отбранителни кули.


Курорти като Хамамет и Монастир, луксозни места като Порт Ел Кантауи и остров Джерба, осигуряват всичко необходимо за комфортния престой, включително и разнообразни водни развлечения като разходки с пиратски кораби и катамарани, каране на ски и парасейлинг.

История и забележителности
Тунис не се ограничава само до престижни курорти. Страната разполага със зашеметяващи древни паметници, датиращи от хиляди години.

Ако искаме да се върнем назад във времето, тук е лесно. Само на 30 минути от Тунис се намира най-старата столица Картаген. Създадена от финикийците през 814 п.н.е., тя става един от най- важните градове на древния свят. Ходейки сред руините, се усеща величието на големите постройки в древната столица. Тук можете да се запознаете с трите картагенски богове Бал, Хамон и Танит.

Ако искате да попаднете в приказка от „1001 нощ”, в реален дворец с нереален пейзаж, осеян с дюни, пясъци, камили, миражи и оазиси, то поемете към атласките планини и градовете Тозер и Дуз. Градовете в пустинята са кокетни и самобитни - облицовани в малки тухлички, тъй като от около десет години има нареждане обществените сгради да са в този архитектурен стил. И така се ражда една красива градска визия на фона на пустинния пейзаж.

Любимо място за разходка на местни и гости е и чудното синьо-бяло селце Сиди Бу Саид. Прекрасната гледка към морето го е направило любимо място за художници, писатели и артисти. Стъпаловидно разположено до самия бряг на Средиземноморието, то има много старинни къщи и кафенета, украсени с керамика и гипсови цветни стени, където можете да опитате зелен чай с мента, да посетите изложба, както и да се сдобиете с красива антика.


Една от най-забележителните атракции за туристите в Тунис е римският амфитеатър Ел Джем, разположен в китното едноименно градче. Античната римска „постройка” ,съперник на римския Колизеум, е с капацитет 35 000 души, което го прави третият най-голям римски амфитеатър.Кухня
Що се касае до тунизийската кухня, то тя е едно голямо разнообразие на риби и морски дарове. Пикантна арабска кухня с много видове кускус и меса от риба, агне и пиле. Винаги на масата присъстват купичка зехтин и лютата разядка Хариса (тя убива всички микроби). Вкусни ароматни плодове и зеленчуци, събрали средиземноморското слънце. Всяко хранене завършва с традиционния чай с мента (вътре с бадеми) и поръсване с розова вода по ръцете на гостите.

СПА дестинация
Тунис е втората по популярност в света дестинация за теласотерапия. Истинско удоволствие е да се потопиш във вана с етерични масла и ободряващ душ, последвани от различни масажи и лечение с чиста морска вода, извадена дълбоко от морето.
Още Хипократ (известен като бащата на съвременната медицина и таласотерапия) е забелязал, че ръцете на рибарите, които често са били порязани, не са податливи на инфекции и раните зарастват бързо. След много изследвания той заключил, че морската вода има лечебни свойства.
Таласотерапия в Тунис включва подобряване на кръвообращението, антицелулитни процедури, понижаване на тегло; премахване на ставни болки и болки в гърба, увеличаване на жизнената енергия.

Пазаруване
Да търгуваш е умение в Тунис. В Медината (старинна част на града с традиционен пазар) красивите бербери ще ви примамят с пъстрите си дюкянчета, с гостоприемството и с умението да ви продадат... на практика всичко - хубави накити от сребро и злато, шалове, пъстролика керамика, сувенири – типично ориенталски и съвсем тунизийски.

Екскурзии
С готови групи, придружени от водачи или наемане на автомобил опознайте дори малко известни, но страхотни места като Кайруан, с несравнимата джамия и впечатляващи останки от римските Дуга и Була Регия.
Екскурзиите до пустинята с 4х4, разходка с камила, гостуване в бедуинска шатра са малка част от атракциите, които примамват туристите към Юга. В Тозер задължително посетете историческия Park Museum Chak Wak, известен и като музея на религиите.
Фестивали
Северният град Табарка се отличава със страхотни летни музикални фестивали: раи (алжирска музика), латино и джаз фестивали. Тунизийска традиционна музика, както и международни поп звезди могат да се чуят на Международния фестивал в Картаген. В Набел и Хамамет също се провеждат оживени летни музикални фестивали с участието на местни художници.

Дори отпътувайки от Тунис, вратата към него остава широко отворена. Да видиш Тунис е щастие, което е пълноценно, единствено ако си доловил пулса на тази красива и омагьосваща страна, на гостоприемния тунизийски народ. Тръгваш си от Тунис с мисълта, че си отворил само няколко от вратите към неговата необятната история, култура и прелест. Останалите чакат да се върнеш отново...