АСОС - АЙВАЛЪК – ЛЕСБОС – ТРОЯ

АСОС - АЙВАЛЪК – ЛЕСБОС – ТРОЯ
4 дни / 3 нощувки
Маршрут: АСОС - АЙВАЛЪК – ЛЕСБОС – ТРОЯ

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване:
Програма
Първи ден:
Отпътуване от Велико Търново/Сливен в посока Айвалък около полунощ. Сутринта пресичане на Дарданелите с ферибот. Посещение на древния Асос, известният просветен център на античността, където Аристотел бил поканен да преподава и останал да живее там повече от три години. Оженил се за племенницата на Хермея и основал философско училище слид това извършил ранните си изследвания в областта на зоологията, биологията и ботаниката. Акрополът на Асос (Бехрамкале) се извисява на 238м над морското равнище. Тук през VI в.пр.Хр. е построен храмът на Атина. На терасовидния бряг към морето са запазени останки от агора, гимназиум и театър. От северния ъгъл на акропола ще видите джамия, мост и крепост, построени през XIV в. от османския султан Мурад I. Отпътуване за Айвалък. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Втори ден:
Закуска. Възможност за плаж или шопинг (четвъртък е пазарен ден за жителите на Айвалък). След обяд пешеходна обиколка на града: Дяволската трапеза – място, на което според местната легенда е бил заловен дяволът, когато крадял султанската дъщеря. В действителност е Природна забележителност от чиято височина се открива невероятна гледка към Айвалък и съседните му островчета включително и острова Джунда. Днес този остров е свързан с Айвалък посредством път там можете да се насладите на страхотни рибни ресторанти. Гледката от Шейтан Софрасъ е най-впечатляваща по залез слънце. Посещение на местната фабрика за производство на зехтин, а също така и на био козметика. Вечеря. Нощувка.

Трети ден:
Закуска. Възможност за плаж или екскурзия до столицата на гръцкия остров Лесбос – Митилини. На острова на античната поетеса Сафо се произвеждат най-добрите марки узо в Гърция /Пломари и Мини Митилини/. Това е третият по-големина гръцки остров след Крит и Евиа, богат на минерални извори. Посещение на манастира ”Свети Рафаил”, където се съхраняват мощите на „Митилинските новомъченици и чудотворци Рафаил, Николай и Ирина”. Светите новомъченици Рафаил, Николай и Ирина живели по времето на Византийската империя (ХV в.) и пострадали заради християнската си вяра от турците. Техните мощи били открити неотдавна при разкопки на хълма Кариес над село Терми на остров Лесбос или Митилини, както местните го наричат. Свободно време. Отпътуване за Айвалък. Вечеря. Нощувка

Четвърти ден:
Закуска. Отпътуване към България. По пътя посещение на фабрика за производство на сирене в района Еzine, с дегустация на различни видове сирена. Посещение на Древна Троя.

Цената включва:
• Транспорт лицензиран автобус;
• 3 нощувки със закуски и вечери в хотел в Айвалък;
• Фериботни и пътни такси;
• Посещение на фабрика за производство на зехтин и на био козметика;
• Посещение на Асос;
• Посещение на Древна Троя;
• Екскурзоводско обслужване;
• Медицинска застраховка.

Цената не включва:
• Разходи от личен характер;
• Екскурзия до о.Лесбос – 35 евро;
• Входни такси:
  • Асос – 10 тур. Лири;
  • Троя – 25 тур. Лири.

Входните такси са с ориентировъчен характер.

Цената е валидна при минимум 35 плащащи

"Хит Холидей" си запазва право на промени в реда на изпълнение на програмата при определени и независещи от фирмата обстоятелства.
Настаняването в автобуса е по ред на записване.