Истанбул - градът, свързващ два континентаИстанбул, най-големият град в Турция и петият по големина в света по население, се счита за европейски, но всъщност лежи на два различни континенти.

Едната част на Истанбул се намира в Европа, а другата е в Азия. Европейската част на града е отделена от азиатската от Босфора - 31-километровият воден път, който свързва Черно с Мраморно море, и образува естествена граница между Европа и Азия.Два моста през Босфора – Босфора и Фатих Султан Мехмет, наричан също Босфора II, свързват двете страни, но все още много туристи предпочитат да посетят само европейската част заради нейното историческо значение.

Тя е търговският център на града с банки, магазини и предприятия, като в нея е съсредоточено и две трети от населението.Азиатската част е по-спокойна, с широки булеварди, тихи жилищни квартали и по-малко хотели и туристически атракции.

Истанбул е един от малкото градове в света, които са споделени от два континента. Примери за други подобни градове, които са наполовина европейски и наполовина азиатски, включват руските Оренбург и Магнитогорск, както и Атирау - град в западната част на Казахстан.

По същия начин Суец, египетски град, лежащ на Суецкия канал, принадлежи както на Африка, така и на Азия. Но Истанбул е най-големият и единственият град в света, който носи така богата история и наследство.Да бъдеш единственият воден път между Средиземно море и Черно море – неслучайно в района на Босфора първият град е основан от древните гърци още около 660 г. пр.н.е.

Когато Константин Велики става римски император, градът е преименуван на Константинопол. През следващите 16 века той служи като столица на Римската, Византийската, Латинската и Османската империи, като по време на този период над 120 императори и султани са управлявали земята под него.Истанбул е християнски град през римско и византийско време, преди османците да го завладяват през 1453 г. и да го превърнат в ислямска крепост.

След турската война за независимост, съвременната Република Турция е основана през 1923 г. и въпреки че Анкара е избрана за столица, градът не губи своята значимост.Много дворци и имперски джамии все още се редят по хълмовете на Истанбул като видими напомняния за предишната важна роля на града.

Днес Истанбул е огромен мегаполис, свързващ континенти, култури и религии, дом е на петнадесет милиона души и един от най-големите бизнес и културни центрове на региона.