Полезни съвети за пътуването Ви до Италия
ИТАЛИЯ е страна на контрастите — с дълги плажове и скалисти планински вериги, с горещо лято на юг и мразовита зима на север. Освен това на територията ѝ има много вулкани, но малко от тях са активни.
Страната е богата на исторически и художествени съкровища. Руини, останали от древна Гърция и Рим, или барокова и ренесансова архитектура, се извисяват гордо в много италиански градове. Картини, мраморни статуи и фонтани са дело на художници и скулптори, като Бернини, Микеланджело и Рафаело.
Някой дори разказват, че всеки един камък, намиращ се на територията на величествената страна, има своята история и минало.

Италия е точно онова място, което всеки един човек трябва да посети поне веднъж в живота си. Атмосферата на това място е просто божествена.

Рядко обаче може да се прочетат истински полезни съвети, свързани с пътуването - от една страна те са колективен труд, от друга страна - винаги се градят върху личен опит.
Но ние Ви представяме практични препоръки за екскурзията или почивката ви в Италия. Понякога, дори и за опитните туристи, не е излишно да опреснят паметта си.Изхранване
Храната заема важно място в ежедневния живот на италианците и много обичаи са свързани с местната кухня.


Макаронените изделия често се сервират като първо ястие, след което се поднася месо или риба със зеленчуци. Зехтинът се използва в изобилие, тъй като се произвежда в големи количества. Пицата с тънко тесто, вкусното вино и кафе, страхотният сладолед, обикновено приготвен по собствена домашна италианска рецепта, са едни от многото неща, с които се гордеят италианците.

Забележителности
Италия е удивителна и темпераментна страна, приемаща всички свои гости топло и доброжелателно. Страна на културата, история, която на всеки ъгъл е разнообразна и интересна, но и при която винаги можете да бъдете изненадани, невинаги приятно.

Гондолата например се смятат за визитната картичка на Венеция, но и трябва да се има предвид, че е и най-скъпия сред видовете транспорт в града.
Разходката от единия до другия бряг на канала може да бъде по-евтина с трагета – удобна лодка, управлявана от двама гребци. Може също така да се предвижвате по канала с ферибот.
Все пак, ако решите да се качите на гондола и Вашият гонделиер пее, ще трябва да си платите допълнително по договаряне.Пред някои забележителности има хора, облечени като гладиатори, които демонстрират бойни умения, но за да се снимате с тях също ще трябва да си платите.
Но за да се снимате с италианските виадукти и акведукти никой няма да Ви иска пари, а ще Ви останат приятен спомен с типичен символ от страната.

Плажовете и планините в Италия няма никак да Ви разочароват, защото са доста вдъхновяващи. Сред италианците са доста по-популярни по-малките морски курорти като Лидо ди Йезоло във Венецианската лагуна.
Сезонът за къпане в Лидо ди Йезоло започва от средата на май до средата на октомври. Курортът е известен в цяла Италия със своя специален „златист пясък“, топло и плитко море, широки и добре поддържани плажове.Общуване
Където и да пътувате из Италия, трябва да умеете да общувате с местните. Идеалният вариант е познаване на езиците: италиански, английски или френски. Никога не е излишна помощ от българско-италианският разговорник. Ако не се справите с езиците, жестовете и мимиките винаги могат да Ви бъдат спасителен пояс. Още повече, че ще бъде не само полезно, но и забавно. Важното е просто да научите някои думи за поздрави, а и всеки италианец с радост ще ви помогне.

Избор на дрехи и обувки
Историческите центрове на италианските градове са павирани или имат груба каменна настилка. Помислете за маратонки или сандали, но в никакъв случай чехли.

През лятото в Италия е горещо и e добре да редувате разходките с почивки в сенчести места. Забравете за дългите ръкави, но си вземете слънцезащитен крем, шапка или чадър.
При посещение на храмовете има дрескод - жените трябва да покриват раменете и коленете си, за да избегнат забележки и дори отказ от влизане в даден обект, а мъжете не бива да влизат в светилищата с къси панталони над коляното.
На всички останали места можете да се обличате, както Ви е удобно.Транспорт
Придвижването в Италия може да стане с автобуси, метро, такси, кола или мотопед под наем, велосипед — това вече зависи от вашия бюджет и физическа подготовка. Бюджетни са автобусите, метрото и велосипедите. Ако искате да си наемете такси, имайте предвид, че колите не винаги спират просто така на улицата. По-сигурно е да извикате таксито с обаждане по телефона.